Založ si blog

Ako dospieť k ideálu čistej, detskej radosti z bytia?

Existuje obrovské množstvo radostí, ktoré môžeme prežívať. Napríklad radosť z dobrého jedla, radosť z pohybu, radosť z krásy prírody, radosť z tvorivej činnosti, radosť z hudby, alebo nejakého iného druhu umenia, radosť z detí a vnúčat, a tak ďalej, a tak ďalej. Dalo by sa v tom ešte dlho pokračovať.

Avšak vysoko nad všetkými radosťami stojí radosť pravá a najvyššia. Radosť Božia! Je to čistá, detská radosť z bytia a z nej vyrastajúce radostné tvorenie a radostná práca ku cti Najvyššieho.

Túto radosť nie je možné kvalitatívne porovnávať so žiadnymi inými spomínanými i nespomínanými radosťami, pretože prostredníctvom nej sa prejavuje naša najhlbšia duchovná podstata. Každý, kto ju prežíva, stojí duchovne správne vo stvorení. Jeho duch je živý, správne sa hýbe a je v súzvuku s harmóniou stvorenia, čoho dôsledkom je prežívanie pravej, čistej, detskej radosti z bytia. Kto ju prežije, alebo dlhodobo prežíva rýchlo pochopí, že všetky ostatné radosti jej nesiahajú ani po členky.

Ako túto radosť dosiahnuť?

Nie je to nič, k čomu sa je možné donútiť, čo je možné nejako vyvolať a čo nám len tak spadne do lona z jedného dňa na druhý.

Radosť z jedla je podmienená konzumáciou dobrého jedla. Radosť z pohybu je podmienená nejakým druhom pohybu, či už behom, plávaním, cyklistikou a podobne. Radosť z tvorenia je podmienená nejakou tvorivou činnosťou, ktorá nás baví. A úplne rovnako je i čistá detská radosť z bytia niečím podmienená.

Čím?

Snahou o čistotu! Snahou o udržiavanie svojho vnútorného života, čiže svojho cítenia a myslenia čistým, ako i snahou o čisté jednanie s blížnymi. Kto sa vážne snaží o vnútorný i vonkajší súlad so vznešeným princípom Čistoty, ten skôr alebo neskôr obdrží vzácny dar v podobe prežívania čistej detskej radosti z bytia.

Táto radosť, ktorú môžeme obrazne nazvať Božou radosťou, je teda ovocím a žatvou nášho poctivého snaženia o čistotu vnútra a o čisté a láskyplné jednanie s druhými ľuďmi.

Keď sa hovorí o detskej radosti ako o ideále, ktorý by sme mali dennodenne prežívať, aby sme ako ľudskí duchovia stáli správne vo stvorení, hovorí sa v tejto súvislosti o deťoch. Ak sa totiž pozrieme na deti, uvidíme, že tento druh radosti skutočne každodenne prežívajú.

A prečo ju prežívajú?

Pretože sú čisté a bez akejkoľvek ľsti. Pretože ako sa vraví, deti sú maximálne úprimné a hovoria vždy pravdu.

A takýmito deťmi sme kedysi boli aj my. Aj my sme boli kedysi čistí a prežívali sme radostné detstvo. Preto sa mnohí z nás vracajú v spomienkach do svojich detských čias a rozpomínajú sa na ne, ako na niečo čisté, radostné, zázračné a nezabudnuteľné. Ako na najkrajšie obdobie svojho života.

Príčina toho, prečo sú deti také, aké sú, a prečo prežívajú pravú radosť spočíva v ich čistote. V tom, že sú detsky čisté a nevinné. Tento druh pravej radosti je však dostupný každému človeku, ktorý sa v akomkoľvek veku začne vážne snažiť o spomínanú čistou svojho vnútra a o čisté jednanie s blížnymi.

Snaha o čistotu vnútra spočíva v bdelosti nad čistotou svojich citov a myšlienok. Snaha o čisté jednanie s druhými ľuďmi spočíva v odhodlaní neublížiť a nespôsobiť škodu blížnym ani len v myšlienkach, a už vôbec nie slovami, alebo činmi.

To je všetko! To je to najdôležitejšie, o čo máme usilovať. A presne v tej miere, v akej sa nám to bude dariť, k nám začne prúdiť ako Svetlá odmena prežívanie pravej, čistej, detskej radosti z bytia, stojacej vysoko nad všetkými ostatnými radosťami života.

Prostredníctvom nášho úsilia o vnútornú i vonkajšiu čistotu však nebudeme obdarovaní iba prežívaním detskej radosti. Budeme obdarovaní aj tým, že skrze naše čisté vnútro sa bude môcť voľne prejavovať náš duch, čiže naša skutočná podstata. Prostredníctvom impulzov citu a svedomia, ktoré budeme oveľa jasnejšie vnímať, a ktoré sú hlasom nášho ducha, budeme vedení po cestách nášho života smerom k Svetlu a ku kráľovstvu nebeskému.

Znalosť týchto skutočností je nesmierne dôležitá, pretože ľudia musia vedieť, že človek nečistého vnútra nemôže nikdy prežívať pravú, skutočnú radosť z bytia. Nemôže nikdy prežívať Božiu radosť! A pretože toho nie je schopný a on to podvedome vie, tuší a cíti, snaží sa absenciu pravej radosti kompenzovať a nahrádzať inými dostupnými radosťami. Je to však len žalostná náhrada, pretože je medzi tým rozdiel ako medzi vodou a vínom, alebo ako medzi drahokamom a kameňom vedľa cesty.

Nech pravá, čistá, detská, Pánova radosť zavládne v dušiach všetkých ľudí! Toto nám všetkým zo srdca prajem, pretože potom v ľudstve, vnútorne naplnenom pravou radosťou, zmiznú všetky jej ostatné, nedôstojné náhrady, ako je napríklad radosť z hromadenia peňazí a majetkov, alebo radosť z moci a z možnosti ovládať druhých. Tieto a im podobné radosti sa stanú zbytočné a bezpredmetné, pretože vo vnútri ľudí bude žiariť jas pravej radosti. A všetky ostatné, legitímne radosti v našom živote, sa upravia na správnu mieru. Budeme sa môcť z nich stále tešiť, ale nestanú sa nám závislosťou.

Nech pravá, čistá, detská radosť Pána zavládne v dušiach všetkých ľudí!

Zásadné odhalenie toho, ako môže dobro zvíťaziť nad zlom

25.07.2024

Na svete sú tisíce dobrých ľudí, ktorí sa snažia bojovať za dobro a proti mnohorakým prejavom zla. Sú ľudia, bojujúci za práva zvierat a proti ich týraniu. Zelení bojujú za ochranu prírody. Bojuje sa proti fajčeniu a drogám. Bojuje sa proti mafii a korupcii. Bojuje sa proti chudobe a terorizmu, a tak ďalej, a tak ďalej. Avšak aj napriek tomuto boju sú zvieratá aj naďalej [...]

O prítomnosti, ktorá je minulosťou a o budúcnosti, ktorá sa stáva prítomnosťou

22.07.2024

Tento text je zásadný, pretože jasne vysvetľuje veľké vesmírne dianie, ktorého sme účastní, a ktoré v jeho vývoji už nič nezastaví. Aby sme pochopili časové prelínanie minulosti, prítomnosti a budúcnosti tohto diania, priblížme si to na príklade dejov vo vesmíre. Predstavme si hviezdu, vzdialenú od nás 10 svetelných rokov. Jeden svetelný rok predstavuje vzdialenosť, [...]

Duchovný pohľad na akčné filmy, plné násilia

19.07.2024

Ten, kto pozerá filmy plné násilia a agresivity je sám násilníkom a zločincom? Prečo? Lebo vo svojom vnútri citovo prežíva niečo veľmi podobného, ako keby sa zobrazovaného násilia a agresivity zúčastňoval naživo a osobne. Dejom filmu býva totiž nebadane vťahovaný do jeho spolu prežívania. No a toto jeho osobné citové prežívanie násilia je súčasťou, je ohnivkom [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

milansupa

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 178
Celková čítanosť: 271694x
Priemerná čítanosť článkov: 1526x

Autor blogu