Založ si blog

Karma je karma, ale človek má byť človekom!

Prečítajme si jeden zaujímavý, ale tvrdý názor na karmu, a zároveň odpoveď naň: „Ak niekto vlastní veľké majetky, jeho majetnosť mu bola daná preto, lebo to má v karme. Ten, kto majetky či peniaze nemá a žije, ako sa vraví, z ruky do úst, ten to má tiež v karme a musi sa svojim životom práve takto prebíjať. Netreba teda ľutovať toho, kto to má ťažké, pretože je to jeho karma. Nikomu nie je „zhora“ ubližované a nikomu nie je „zhora“ dané bohatstvo len tak pre nič za nič.“

Žiaľ, takýto pohľad nemožno považovať za celkom presný a správny. Podobným, nie celkom správnym spôsobom je napríklad chápaná karma v Indii, kde ležia po uliciach žobráci a chorí, a je tam ešte mnoho inej, priam neuveriteľnej biedy, pričom tamojší ľudia sú presvedčení o tom, že to má karmický pôvod, a že dotyčným je z tohto dôvodu súdené trpieť. Preto nechávajú veciam voľný priebeh a takmer do nich nezasahujú.
 
Podobný postoj je však nesprávny! Áno, na jednej strane je to samozrejme karma, avšak na druhej strane to vôbec neznamená, že týmto ľuďom nemá byť poskytnutá pomoc, že im nemá byť prejavovaný súcit a ľudskosť. Jedným slovom povedané – láska! Láska k blížnym! A práve poznanie tohto, do tých čias na zemi v podstate neznámeho, vesmírneho princípu vzájomnej, pomáhajúcej a podporujúcej lásky nám pred 2000 rokmi priniesol Syn Boží.
 
Keď už bola reč o Indii, tak tam sa tento princíp snažia ako jediní prakticky uplatňovať práve kresťania. Tým nemá byť povedané, že by súčasné kresťanstvo ako také neobsahovalo množstvo chýb, pokrivení a nesprávností, avšak v tomto konkrétnom prípade jedná správne.
 
Spomínaný princíp vzájomnej podpory a pomoci je totiž žiaduci a Svetlom chcený! Je novým, ďaleko ľudskejším, a teda vyšším pohľadom na karmu, než aký majú východné náboženstvá!
 
Ľudia si majú vzájomne pomáhať, podporovať sa a vychádzať si v ústrety v každej situácii. Majú pomáhať tým, ktorí trpia, alebo sú inak, trebárs hoci materiálne znevýhodnení. Nemajú svoju vlastnú ľahostajnosť a nevšímavosť voči utrpeniu iných zdôvodňovať ich zlou karmou.
 
Takéto niečo je vrcholne nesprávne! Je napríklad nesprávne, že v súčasnom, takzvanom voľnom trhovom systéme je ľuďom umožnené zdierať a zneužívať iných iba preto, že oni osobne vlastnia viac a tí druhí menej. Že svoju ekonomickú prevahu šikovne, ale egoisticky využívajú vo vlastný prospech a v neprospech toho druhého.
 
Takýto postoj nie je ničím iným, ako previnením voči veľkému Zákonu Lásky! Je to previnenie, za ktoré v pôsobení dokonalých Zákonov stvorenia ponesieme plnú osobnú zodpovednosť! Práve takýmto postojom a jednaním sa mnohí z nás zaťažujú obrovskou karmou, ktorá ich vrhá späť o celé stáročia.
 
Lebo voči veľkému Zákonu Lásky sa môžeme previniť dvojakým spôsobom. A síce tým, že konáme zlo, ale aj tým, že sme nekonali dobro, ktoré sme mali a mohli vykonať. Dobro, ktoré sme mali a mohli vykonať v mene ľudskosti a v mene lásky k našim blížnym. Veľmi názorne nám to bolo predsa ukázané v podobenstve o milosrdnom samaritánovi.

Vážne slová o hľadaní Pravdy

19.04.2024

Boli raz dvaja ľudia, ktorí sa rozhodli vykopať studňu. Jeden z nich bol trpezlivý a druhý netrpezlivý. Trpezlivý človek si našiel vhodné miesto a začal. Dostal sa do hĺbky dvoch, desatich i dvadsiatich metrov. Bola to dlhá, ťažká a namáhavá práca, na ktorej konci sa však predsa len, vďaka svojej usilovnosti a trpezlivosti, dopracoval k cieľu – k vode. [...]

Určené všetkým budúcim bezrukým a beznohým

15.04.2024

Tento text bude pomerne drsným opisom toho, čo nás všetkých čaká a čo nikoho neminie. Jeho účelom je, aby sme zostali ušetrení prichádzajúceho drsného zásahu do našej osobnosti. Aby sme sa mu vyhli a aby sme mu unikli. Dokázať to však môžeme len vtedy, keď pre to niečo urobíme. Keď duchovne napneme všetky sily a odstránime svoje chyby, hriechy a nedostatky, na ktoré [...]

Životná nutnosť ozdravenia spoločnosti!

11.04.2024

Určite by nebolo nutné hovoriť o ozdravení spoločnosti, ak by všetko vôkol nás bolo v úplnom poriadku. Ale skutočnosť, že tomu tak ani zďaleka nie je, môžeme dennodenne vidieť a prežívať. Áno, naša spoločnosť sa nám musí nevyhnutne, a to aj pri veľmi povrchnom pozorovaní, javiť ako organizmus, zmietaný mnohými chorobami. Avšak predsa len medzi nami existujú [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

milansupa

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 150
Celková čítanosť: 220826x
Priemerná čítanosť článkov: 1472x

Autor blogu