Založ si blog

O neschopnosti chápať tajomstvá jednoduchosti

Najzásadnejšie veci nášho bytia sú v skutočnosti tak jednoduché, že práve pre ich, až neuveriteľnú jednoduchosť, im neprisudzujeme veľký význam a úplne ich prehliadame. Ale na takýchto, z nášho pohľadu maličkostiach, stojí a padá všetko.

Pozrime sa na konkrétny príklad. Trebárs na dýchanie. Je tak prirodzené, že nikto z nás si ho ani neuvedomuje. Pritom je ale tak zásadné, že bez neho neprežijeme ani desať minút.

A presne takým istým spôsobom, akým je dýchanie zásadné pre našu pozemskú existenciu, sú naše chcenie a myslenie zásadnými pre našu duchovnú existenciu, pretože v ich znamení sa formuje naša prítomnosť i náš budúci osud.

Nevedomosť o týchto zásadných veciach činí ľudí duchovne nevedomými. Stoja nevedome vo stvorení a nevedomým spôsobom v ňom používajú svoje chcenie a myslenie, čoho dôsledkom je neustále kolísanie medzi šťastím a nešťastím, s prevahou nešťastia.

Ak ale chceme žiť v trvalom šťastí, musíme sa stať vedomí, čo znamená vedomú prácu s vlastným chcením a myslením. Znamená to ich vedomé používanie.

Nie je to vôbec zložité, ale je k tomu predsa len potrebná ochota poznávať seba samého, ako i fungovanie základných dejov vo stvorení.

Odhalme si teda teraz zásadné tajomstvá nášho chcenia a myslenia.

Najzákladnejšou vlastnosťou ľudskej bytosti je, že neustále niečo chce. Naše chcenie je od nás neoddeliteľné rovnako, ako dýchanie. Presne tak, ako dýchame, v každej chvíli niečo chceme, i keby to malo byť iba určité podvedomé nutkanie.

Svojim chcením, či už veľkým, alebo malým, však vždy vysielame do vesmíru žiarenie, ku ktorému začnú okamžite prúdiť rovnaké žiarenia, prichádzajúce z vesmíru.

Naše chcenie k sebe priťahuje tieto žiarenia ako magnet a celé to funguje na báze rovnorodosti. Na báze vzájomnej rovnorodej magnetickej príťažlivosti toho najjemnejšieho odstupňovania dobrého, alebo zlého chcenia.

Naše stvorenie môžeme pripodobniť k bohato prestretému stolu najrozličnejších žiarení, z ktorého si podľa svojho uváženia berieme svojim chcením. Pri výbere z tohto bohato prestretého stola žiarení nášho univerza prostredníctvom nášho chcenia dochádza k okamžitému splneniu, pretože príslušné žiarenia k nám začnú okamžite prúdiť.

Znamená to teda, že v jemnejšej úrovni dostávame okamžite to, čo chceme. Rovnorodé žiarenia z vesmíru k nám okamžite prichádzajú. Čo sme chceli, toho sa nám okamžite dostáva. Či už je to dobré, alebo zlé. To dobré nám na vnútornej báze, v prežívaní našej duše prináša radosť, šťastie a mier. To zlé nám vo vnútornom prežívaní prináša nespokojnosť, nenaplnenie, bolesť, strach, depresiu, hnev a podobne.

Dôsledky toho, čo chceme, sa takmer okamžite premietajú do nášho vnútorného prežívania. A pretože ľudia chcú raz niečo dobré a raz zase niečo zlé, ich psychický stav je ustavičným kolísaním medzi prežívaním vecí pozitívnych a negatívnych, s tendenciu prepadu do čoraz väčšej negativity.

Súhrnne to teda znamená, že len trvalé dobré chcenie prináša človeku radosť, šťastie a mier. A ak je naozaj trvalé, začne sa zvnútra navonok prejavovať aj v našej materiálnej realite a náš život i naše okolie sa začnú meniť k lepšiemu.

Aby sme vedeli, v čom vlastne spočíva ono dobré chcenie, bolo nám darované Desatoro a Ježišovo učenie, kde je jasne definované, čo máme chcieť, aby sme boli šťastní, a čo nemáme chcieť, ak nechceme byť nešťastní.

Rozdiel medzi nevedomým a vedomým človekom spočíva v tom, že človek vedomý sa snaží vedome usmerňovať svoje chcenie iba k dobrému. Človek nevedomý podceňuje silu vlastného chcenia a necháva mu úplne voľný prietok, bez akýchkoľvek usmernení, čo predstavuje nevedomú cestu k prežívaniu stále väčšieho nešťastia, ktoré si človek nevedomky priťahuje zo žiarení vesmíru svojim kolísavým, nedobrým a nečistým chcením.

My ľudia môžeme na základe svojej slobodnej vôle chcieť to najvyššie a najvznešenejšie, ale aj to najhoršie a najnečistejšie. Jedno i druhé k nám začne okamžite prichádzať vo forme vyžarovaní, aby nám prinieslo prežívanie šťastia, alebo prežívanie bolesti.

Znamená to teda, že náš osud a všetko, čo prežívame, je len dôsledkom hodnoty, alebo nehodnoty nášho chcenia. Kto je schopný tieto jemné skutočnosti chápať, ten sa stane kapitánom, ktorý bude vedome a cielene viesť loď vlastného chcenia iba k dobrému, svetlému, čistému a spravodlivému, pretože vie a je si toho vedomý, že v úrovni žiarení sa všetko to, čo chceme, stáva skutočnosťou. A táto jemná skutočnosť prerastá napokon i do vonkajšej, materiálnej reality a tvorí náš osud.

A na záver tejto časti ešte zodpovieme otázku, aké chcenie prináša človeku najväčšie šťastie a najvyššiu radosť?

Je to túžba po blízkosti Božej, prejavujúca sa chcením stále dokonalejšie poznávať a napĺňať jeho Vôľu. O tomto chcení, ako o prvoradom, hovorí prvé prikázanie Desatora i Pán Ježiš Kristus.

A teraz sa pozrime z tohto uhla pohľadu na myslenie. Myslenie je pre nás tiež úplne rovnako prirodzené, ako dýchanie. Neuvedomujeme si, že v našej mysli neustále tečie prúd najrozličnejších myšlienok. Myšlienok najrozličnejšej kvality. Myšlienok na veci krásne a dobré, alebo na veci nízke, zlé a nečisté.

„Myslím, teda som!“ Ak tieto Descartove slová zmeníme do podoby: „Akým spôsobom myslím, taký som,“ alebo inak vyjadrené: „Aké myšlienky sa mi preháňajú mysľou, taký som,“ získame pochopenie významu kvality myslenia vo vzťahu ku kvalite našej osobnosti. Ak chceme byť osobnosťou čistou, svetlou, dobrotivou, spravodlivou a láskavou, musíme začať vedome dbať o to, aby iba takéto myšlienky prúdili našou mysľou.

Vedomý človek je ten, kto sa snaží udržiavať svoju myseľ čistú, pretože vie, že myseľ reprezentuje charakter a kvalitu našej osobnosti. Pretože vie, že z mysli vychádzajú slová a činy, ktoré sú odrazom jej kvality.

Na rozdiel od človeka vedomého, nevedomý človek necháva svoju myseľ napospas všetkému a je mu jedno, aký druh myšlienok mu ňou prúdi. A pretože vedome nedbá o čistotu svojich myšlienok a nedáva si na to pozor, jeho osobnosť musí byť charakterizovaná ako nie veľmi čistá a nie veľmi svetlá. A tomu budú potom samozrejme zodpovedať aj jeho slová a činy, ktoré sa rodia v jeho mysli.

Záverečné zhodnotenie je preto nasledovné:

Keď nebudeme dýchať, zomrieme fyzicky. Keď nebudeme vedome usmerňovať svoje chcenie k dobrému a snažiť sa o čistou svojich myšlienok, zomrieme duchovne. Lebo po Veľkej očiste, ktorá v súčasnosti prebieha vo vesmíre, budú môcť zostať na zemi a v jej blízkosti len ľudia pevného chcenia k dobrému a ľudia, snažiaci sa o zachovávanie krbu svojich myšlienok čistým.

Preto sa v dnešnej zlomovej dobe stáva pevné chcenie k dobrému a snaha o udržiavanie čistoty svojich myšlienok tým najdôležitejším pre naše ďalšie bytie, alebo nebytie v tomto stvorení.

Len pravé dobro prináša naozaj dobro! Žiaľ, takéto dobro chýba

16.05.2024

Jednou zo základných vlastností človeka je, že musí neustále niečo chcieť. Človek nie je schopný ani na okamžik zastaviť vlastné chcenie, pretože je k nemu tlačený vyššou silou, ktorá prúdi univerzom. Je to neviditeľná, neutrálna sila, prúdiaca zhora, ktorá núti všetko živé do neustáleho pohybu. Do pohybu telesného, ako i duševného. Táto neutrálna sila pôsobí [...]

Ľudia! Úbohé bytosti, ovládané svojimi sklonmi

13.05.2024

Všetko, čo na svete jestvuje, môže človek využívať. Môže mať záľubu v mnohých veciach a môže sa im venovať. Nikdy by ale nemal dopustiť, aby ho tieto veci ovládli. Aby sa upriamil iba na ne. Aby ich postavil na prvé miesto a všetko ostatné začal odsúvať na vedľajšiu koľaj. Takýmto spôsobom si totiž, vo vzťahu k svojmu vlastnému duševnému obzoru, zužujeme [...]

O vine za smrť Krista a o jej spravodlivej odplate

09.05.2024

„Keby bolo moje kráľovstvo z tohto sveta, môj Otec by poslal pluky anjelov, aby by zabránili tomu, aby som bol vydaný do rúk židom,“ – povedal Kristus. Čo to znamená? Najvyššou obetou, ktorú ľudia nikdy nepochopia bola skutočnosť, že Tvorca všetkého, zostúpil z nádhery svojej ríše až dole do hmotnosti, skloniac sa dobrovoľne pod Zákonmi, panujúcimi v hmotnom [...]

India, hory, Himaláje, Dharmsala

Telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu zniesli zo Šiša Pangmy

19.05.2024 06:12

Tím horolezcov zniesol telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu, ktorí vlani zahynuli v lavíne na hore Šiša Pangma v Tibete.

ŠTS, Kaliňák

Prísne opatrenia a sľub atentátnika. Súd ho poslal do väzby: Fica čakajú kľúčové hodiny, politici sa hádajú

19.05.2024 06:00

Premiér je pri vedomí a Kaliňák od neho dostal inštrukcie, vláda funguje ďalej. Atentátnika poslal súd do väzby, no rozhodnutie nie je právoplatné.

Ukrajina, Anulia

Bol taký hladný, že žul ešte živú krysu, a Rusi ho bili. Ukrajinský vojak opísal peklo v zajatí

19.05.2024 06:00

Ukrajinský vojak Oleksij Anulia strávil v ruskom väzení takmer 10 mesiacov a bolo to ako stupňujúce sa peklo na zemi.

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

milansupa

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 236682x
Priemerná čítanosť článkov: 1498x

Autor blogu