Založ si blog

Jedine cit je pilierom človečenstva! Držme sa toho!

O prvotnosti ľudskej citovej schopnosti svedčí fakt, že skôr, ako sa v nás sformuje nejaká konkrétna myšlienka, vždy jej predchádza práve cit. Vezmime si napríklad lásku na prvý pohľad. Ide o okamžitý, mocný citový impulz, ktorý vznikne vo chvíli, keď uvidíme dotyčnú osobu. Až neskôr sa toto mocné prvotné cítenie začne postupne formovať do konkrétnych myšlienok, zaoberajúcich sa objektom našej lásky. Podobným spôsobom to prebieha i vo všetkých ostatných, každodenných situáciách, ktoré nám život prináša, a ktoré sa nás niečím osobne bezprostredne dotýkajú.

Cítenie je teda centrom ľudskej osobnosti a povinnosťou každého človeka je dbať o jeho čistotu a ušľachtilosť. Ak je totiž cítenie čisté, čistými budú i naše myšlienky, slová a činy, pretože toto všetko pramení v nevyhnutnej prvotnosti cítenia.

Ak ale naopak nebudeme dbať o čistotu vlastného, osobného citového prežívania a necháme si ho znečistiť rôznymi negatívnymi pocitmi, ako napríklad závisťou, neprajnosťou, zmyselnosťou a mnohými inými, potom nemožno vôbec očakávať, že naše myšlienky, slová a činy budú iné.

Nečistotu a zlo, ktoré v sebe skrývame v podobe vlastného, nečistého citového života, budeme totiž potom nevyhnutne šíriť ďalej do svojho užšieho, alebo širšieho okolia. V nevedomosti a neznalosti jedná týmto spôsobom väčšina súčasných ľudí, čo má samozrejme veľmi negatívny vplyv i v celospoločenskom meradle. Hlboký prepad všetkých vyšších hodnôt, zlá situácia v kvalite medziľudských vzťahov i v oblasti morálky je spôsobená práve týmto zásadným činiteľom. A síce, nečistým citovým, alebo vôbec vnútorným životom ľudí.

Ak však chceme zo súčasného, všeobecného hodnotového marazmu pozdvihnúť nie len seba samých, ale i celú spoločnosť, mali by sme omnoho viacej dbať na čistotu, kvalitu a ušľachtilosť nášho vnútorného, citového života. Celkom určite by to prinieslo veľký prospech nie len nám osobne, ale výrazne by sa tým zlepšila i dnešná, nepriaznivá a neradostná celospoločenská klíma.

Pozitív, ktoré by to prinieslo, je však omnoho viac, pretože úsilie o ušľachtilosť cítenia má ešte aj iný, duchovný, do vnútra našej bytosti smerujúci rozmer.

Bdelosťou nad čistotou cítenia môžeme totiž časom vnútorne zjasnieť natoľko, že začneme čoraz viacej a viacej vyciťovať nášho ducha, ktorý je pravým a najhlbším jadrom každej ľudskej osobnosti. Náš duch je to večné a nezničiteľné v nás! Jeho pôvod a domov je vo večnej duchovnej ríši, s ktorou má trvalé spojenie. No a duchovná ríša sa nachádza v blízkosti Božej a je teda v spojení so Stvoriteľom.

Človek, ktorý sa poctivo snaží o udržiavanie čistoty cítenia môže postupne, prostredníctvom čoraz čistejšieho vyciťovania hlasu svojho ducha nájsť určité spojenie s Bohom a jeho Vôľou. Vôľa Božia, vo svojej všemúdrosti, ukazuje každému z nás, v každej životnej situácii cestu, ktorou máme kráčať. Cestu, ktorá je našou osobnou cestou k šťastiu, radosti a mieru. Celkom konkrétne sa to deje prostredníctvom hlasu nášho svedomia.

Ak sa teda človek dokáže vnútorne prečistiť natoľko, že je schopný vyciťovať Vôľu Božiu, ak ju začne zohľadňovať vo svojom živote a bude kráčať cestami, ktoré mu ukazuje, jeho život sa stane jedným veľkým, radostným putovaním v ústrety Svetlu a večnému, nekonečnému šťastiu.

Vážna snaha o dodržiavanie čistoty cítenia má teda všestranne blahodarné účinky, a to jednak smerom von, k zušľachteniu našej osobnosti i k zlepšeniu hmotných pomerov na zemi, a jednak smerom do vnútra, k nájdeniu a prebudeniu schopnosti vyciťovania Stvoriteľa a jeho Vôle.

A ak túto zásadu čistoty osobného citového života bude dodržiavať trebárs hoci aj zarytý ateista, ak v tom bude naozaj dôsledný, časom a úplne nenásilným spôsobom nájde napokon, ako to najvyššie zosobnenie všetkej Čistoty a Ušľachtilosti Stvoriteľa aj on, pretože na základe fungovania zákona rovnorodosti to inak ani nie je možné.

Zásadné odhalenie toho, ako môže dobro zvíťaziť nad zlom

25.07.2024

Na svete sú tisíce dobrých ľudí, ktorí sa snažia bojovať za dobro a proti mnohorakým prejavom zla. Sú ľudia, bojujúci za práva zvierat a proti ich týraniu. Zelení bojujú za ochranu prírody. Bojuje sa proti fajčeniu a drogám. Bojuje sa proti mafii a korupcii. Bojuje sa proti chudobe a terorizmu, a tak ďalej, a tak ďalej. Avšak aj napriek tomuto boju sú zvieratá aj naďalej [...]

O prítomnosti, ktorá je minulosťou a o budúcnosti, ktorá sa stáva prítomnosťou

22.07.2024

Tento text je zásadný, pretože jasne vysvetľuje veľké vesmírne dianie, ktorého sme účastní, a ktoré v jeho vývoji už nič nezastaví. Aby sme pochopili časové prelínanie minulosti, prítomnosti a budúcnosti tohto diania, priblížme si to na príklade dejov vo vesmíre. Predstavme si hviezdu, vzdialenú od nás 10 svetelných rokov. Jeden svetelný rok predstavuje vzdialenosť, [...]

Duchovný pohľad na akčné filmy, plné násilia

19.07.2024

Ten, kto pozerá filmy plné násilia a agresivity je sám násilníkom a zločincom? Prečo? Lebo vo svojom vnútri citovo prežíva niečo veľmi podobného, ako keby sa zobrazovaného násilia a agresivity zúčastňoval naživo a osobne. Dejom filmu býva totiž nebadane vťahovaný do jeho spolu prežívania. No a toto jeho osobné citové prežívanie násilia je súčasťou, je ohnivkom [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

milansupa

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 178
Celková čítanosť: 271539x
Priemerná čítanosť článkov: 1526x

Autor blogu