Založ si blog

Vtipy s duchovným presahom. Zasmejte sa a poučte sa

Aj humor môže byť nositeľom vysokých hodnôt. Iba je doň treba tieto hodnoty vkladať. A na druhej strane je v ňom treba tieto hodnoty hľadať. A to je možné len vtedy, keď sme schopní ísť trošku hlbšie pod povrch a vybočiť z navyknutej povrchnosti.

Ale poďme k veci. Tu sú avizované vtipy s hlbším duchovným presahom:

Sedí chlapík v obývačke, pozerá televízor a popíja pivo. Zrazu sa ozve slabučké búchanie na dvere. Muž otvorí a pred dverami stojí malá kostrička a hovorí:

„Svieca života vášho škrečka dohorela. Prišla som si pre jeho dušu.“

Chlapík chvíľu pozerá na kostričku a potom do nej z celej sily kopne tak, že kostrička zahrkoce dole schodmi. Zavrie dvere, sadne si k televízoru a zase popíja pivo.

O chvíľu sa však ozve strašné búchanie na dvere. Chlapík vyskočí a ide otvoriť. Stojí tam obrovská kostra s kosou a vedľa nej tá malá kostrička, ktorá hovorí:

„Mama, tento to bol!“

Duchovné poučenie:

Nikdy neubližujme nikomu slabšiemu, aj keď si myslíme, že tak môžeme urobiť úplne beztrestne. Za každým slabším totiž stojí Niekto Silný, kto nám to odplatí a koho odplate neujdeme. Ani svojou smrťou! Práve naopak! Smrťou jej vykročíme priamo v ústrety!


Ide chlapík po diaľnici, počúva hudbu v rádiu a zrazu sa v ňom ozve:

„Pozor! Výnimočná správa! Po diaľnici medzi Trnavou a Bratislavou ide jeden blázon autom v protismere!“

Chlapík počúva a sám pre seba si povie:

„Keby len jeden, ale všetci!“

Duchovné poučenie:

Je až groteskné, ako kŕčovito hľadáme chyby hlavne v druhých, ale nikdy nie v sebe samých. Poučme sa konečne! Hľadajme chyby v prvom rade v sebe samých a až potom v druhých.


Partia robotníkov kope veľmi hlbokú studňu. Už sú na dne a chystajú sa osadiť prvý kruhový betónový dielec, keď tu zrazu pribehne majster celý bledý a kričí:

„Chlapi! Zle je! Mal som naopak obrátený projekt. Mal to byť komín!“

Duchovné poučenie:

Väčšina ľudí zameriava celé svoje životné snaženie iba nadol do hmoty, aby na konci, na sklonku svojho života zistila, že to malo byť úplne naopak. Že celé svoje životné snaženie bolo treba zamerať nie nadol, do matérie, ale nahor k nebesám.


No a posledný vtip možno zaradiť skôr do kategórie čierneho humoru.

Istý zámožný človek si dal veštiť budúcnosť a veštica mu predpovedala, že o tri dni zomrie. Rozhodol sa smrti uniknúť, dal zapriahnuť kone do kočiara a uháňal preč dňom i nocou.

Na tretí deň k večeru sa dostal k dlhému mostu nad hlbokou priepasťou. Pustil sa po ňom a pred jeho koncom zrazu vidí tmavú postavu s kosou, ktorá na neho s úľavou kričí:

„A ja som sa už bála, že to nestihneš!“

A vtedy sa most zrútil.

Duchovné poučenie:

Onen človek, ktorému bola o tri dni predpovedaná smrť podvedome cítil, že sa s tým dá niečo robiť. Že je tomu možné uniknúť. Avšak spôsob, ktorý si vybral bol nesprávny, pretože to bola len snaha o fyzický útek.

On sa však mohol vyhnúť smrti duchovne. A to tým, že nastúpi cestu radikálnej zmeny svojej osobnosti k lepšiemu. Že opustí svoje necnosti a zlé cesty, a z celej sily sa upne k dobrému a čistému. Keby sa rozhodol takto, nemusel nikde fyzicky utekať a tretieho dňa k večeru by nevbehol do náručia smrti, ktorá ho čakala práve na onom moste.

Nebuďme ako on! Aktívne meňme svoj osud k lepšiemu tým, že budeme meniť k lepšiemu seba samých.

Len pravé dobro prináša naozaj dobro! Žiaľ, takéto dobro chýba

16.05.2024

Jednou zo základných vlastností človeka je, že musí neustále niečo chcieť. Človek nie je schopný ani na okamžik zastaviť vlastné chcenie, pretože je k nemu tlačený vyššou silou, ktorá prúdi univerzom. Je to neviditeľná, neutrálna sila, prúdiaca zhora, ktorá núti všetko živé do neustáleho pohybu. Do pohybu telesného, ako i duševného. Táto neutrálna sila pôsobí [...]

Ľudia! Úbohé bytosti, ovládané svojimi sklonmi

13.05.2024

Všetko, čo na svete jestvuje, môže človek využívať. Môže mať záľubu v mnohých veciach a môže sa im venovať. Nikdy by ale nemal dopustiť, aby ho tieto veci ovládli. Aby sa upriamil iba na ne. Aby ich postavil na prvé miesto a všetko ostatné začal odsúvať na vedľajšiu koľaj. Takýmto spôsobom si totiž, vo vzťahu k svojmu vlastnému duševnému obzoru, zužujeme [...]

O vine za smrť Krista a o jej spravodlivej odplate

09.05.2024

„Keby bolo moje kráľovstvo z tohto sveta, môj Otec by poslal pluky anjelov, aby by zabránili tomu, aby som bol vydaný do rúk židom,“ – povedal Kristus. Čo to znamená? Najvyššou obetou, ktorú ľudia nikdy nepochopia bola skutočnosť, že Tvorca všetkého, zostúpil z nádhery svojej ríše až dole do hmotnosti, skloniac sa dobrovoľne pod Zákonmi, panujúcimi v hmotnom [...]

vojna na Ukrajine, Petrohrad, Rusko

ONLINE: Útok na Charkov vyšetrujú na Ukrajine ako vojnový zločin

19.05.2024 07:35

Ukrajina obvinila Rusko, že zámerne cieli na civilistov v Charkovskej oblasti a preto raketové útoky vyšetruje ako vojnový zločin.

SR Handlová vláda výjazdové rokovanie streľba Fico TNX

Vyšetrovanie atentátu na Fica by mali dokončiť o pár mesiacov, hovorí odborník. Akýkoľvek trest môže byť pre strelca doživotný

19.05.2024 07:00

Bývalý elitný vyšetrovateľ vysvetlil, ako by mali vyzerať kroky organov činných v trestnom konaní v najbližších dňoch

India, hory, Himaláje, Dharmsala

Telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu zniesli zo Šiša Pangmy

19.05.2024 06:12

Tím horolezcov zniesol telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu, ktorí vlani zahynuli v lavíne na hore Šiša Pangma v Tibete.

ŠTS, Kaliňák

Prísne opatrenia a sľub atentátnika. Súd ho poslal do väzby: Fica čakajú kľúčové hodiny, politici sa hádajú

19.05.2024 06:00

Premiér je pri vedomí a Kaliňák od neho dostal inštrukcie, vláda funguje ďalej. Atentátnika poslal súd do väzby, no rozhodnutie nie je právoplatné.

milansupa

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 236710x
Priemerná čítanosť článkov: 1498x

Autor blogu